La Clínica Segarra, columna social del model empresarial de la fàbrica Segarra de la Vall d'Uixó

La Clínica Segarra, columna social del model empresarial de la fàbrica Segarra de la Vall d'Uixó
 • Título/Denominación
  La Clínica Segarra, columna social del model empresarial de la fàbrica Segarra de la Vall d'Uixó
 • Autor de la obra
  Miquel Marín Abad
 • Materia
  Trabajo de clase
 • Estilos
  Arte del siglo XX
 • Iconografía
  Esta obra no tiene asignadas iconografias
 • Periodo
  S XX
 • País
  España
 • Ciudad
  La Vall d\'Uixó
 • Localización
  Coordenades 3981276, - 0,23363
 • Autoría de la ficha
  Miquel Marin Abad
Descriptores:Conservación Destrucción Historia del arte Iconografía urbana Patrimonio cultural Restauración


resumen
añadido el 02/01/2012

L'article analitza un dels edificis més emblemàtics de l'arquitectura industrial a La Vall d'Uixó: La Clínica Segarra. Per fer aquest analisi és imprescindible, doncs, una anàlisi del model ideològic que va empényer lexpansió de la fàbrica, —únic motor de l’explosió demogràfica d’una ciutat que va passar de tenir l’any 1940 un cens de  població de 9.630 habitants a 24.105 l’any 1970 — per poder aproximar-nos a les restes del seu patrimoni industrial. Patrimoni que s’està degradant amb major velocitat que no  va ser construït i del que ens queden la Clínica i la Colònia Segarra com a elements més visibles i que seran l’objecte prioritari d’aquest estudi, també ens queda l’arxiu Segarra, element quasi invisible, i de vàlua extraordinària que actualment està en lamentable estat de conservacióBibliografía

 

DDAA, L’Arxiu i els treballadors de l’empresa Segarra, Centre d’Estudis Vallers nº5, Ajuntament de la Vall d’Uixó, 2008,

GARCIA GARCIA, H.: Historia de Vall de Uxó, Ajuntament de la Vall d’Uixó, 1982.

PAYÀ RICO, A.: “Formació professional, instrucció i adoctrinament a l’empresa Segarra (la Vall d’Uixó, Castelló) durant el franquisme” Revista d’història de l’Educació n 15 pàg 229-252.

Recurs electrònic en: http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000108%5C00000093.pdf

PEÑA RAMBLA, F. : Història de l’empresa Segarra. Paternalisme industrial i franquisme a La Vall d’Uixó 1939-1952, Diputació de Castelló, Castelló, 1998.

VIRUELA MARTINEZ, R. : “La industria de alpargatas en la Vall d’Uxó” Cuadernos de Geografia nº 27 pàgs. 203-220, Universitat de València, València 1980.Recurs electrònic en http://www.uv.es/cuadernosgeo/CG27_203_220.pdf

VIRUELA MARTINEZ, R. : “Organización del trabajo y diferencias de género en la industria del calzado durante la autoarquia: El caso de la empresa Segarra de la Vall d’Uixó” SCRIPTA NOVA, Revista electronica de Geografia y Ciencias Sociales, Vol 6 nº 119 Universitat de Barcelona, Barcelona 2002.Recurs electrònic en: http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn119-82.htm

Comentarios
Treball Obert
Por AGATEMERO el 14/01/2012 a las 19:09

Corregides les observacions fetes pel professor Luis Arciniega. 

He afegit un carrusel de fotos per ilustrar  el treball, de manera que es puga descarregar el document (opció recomanable ja que la vista en Zooviever és poc precisa) i al temps veure les imatges a banda.

Respecte a la visió patrimonial escasa, estic d'acord amb el professor. Dit açó, he d'observar que la contemporaneitat de l'objecte d'estudi dificulta la visió patrimonial a més que la pròpia singularitat de l'empresa fa que esta siga única a l'ambit espanyol, i per tant dificil de referenciar.

Malgrat açó considere que el treball és més bé un esboç d'un possible estudi  més en profunditat  i ara si des del punt de vista patrimonial de tot el complexe industrial Segarra, en el que s'incloguera la clinica, les fabriques, la colonia de treballadors, el complexe esportiu i l'esglèsia. Ja que existeix abundant documentació a l'Arxiu Segarra que permetria l'estudi.

Interesante
Por anvi el 13/01/2012 a las 10:12

Siempre que se nos pide un trabajo sobre patrimonio solemos mirar el pasado más lejano  y sin embargo hay patrimonio que por cercano en el tiempo y proximo en nuestra geografia se deja de percibir como interesante. En este trabajo se nos muestra lo equivocado de nuestra apreciación, como tambien  ha sido aleccionador, en este sentido, el estudio de la propia materia en la carrera. Hay lugares, monumentos, edificios, parajes, espacios que tienen una carga histórica susceptibles de ser analizada y estudiada como ha sido el objeto de este trabajo.

 

Por Luis el 07/01/2012 a las 16:27

En la ficha se debe mejorar el título puesto que es largo y al utilizar mayúsculas en él queda truncado. También se debe fijar el estilo.

El documento con material gráfico es interesante, pero falta señalar la procedencia de las imágenes, y sería oportuno adjuntar una imagen representativa (no en el adjunto) para que pudiera verse al tiempo que se lee la ficha.

La visión patrimonial es bastante escueta.

Para publicar comentarios tienes que estar registrado.